Adviseren doe je meestal niet vanachter je bureau

Adviseren doe je meestal niet

vanachter je bureau

Artikel | Adviseren, impact en relaties

Iedere communicatieprofessional wil het: impact maken. Bijdragen aan strategische doelen, invloed hebben aan tafel, zichtbaar resultaat boeken. Maar in de praktijk voelt het werk soms als rennen van de ene klus naar de andere. Een nieuwsbrief hier, een advies daar – en ondertussen zakt die strategische impact steeds verder weg.

Je wilt ervoor zorgen dat je niet alleen druk bent, maar ook effectief. Daarom is het goed om stil te staan bij wat impact in communicatie echt betekent en waarom het opbouwen van relaties met interne klanten daarbij onmisbaar is.

Patronen doorbreken

De meeste communicatie teams met wie ik werk zijn teams waarbij de mensen vaak al meerdere jaren werkzaam zijn in de organisatie. Hoe langer je ergens werkt, hoe beter je de organisatie leert kennen. Je weet wat er speelt, kent de informele lijnen en snapt de dynamiek van de business. Dat is goud waard, zeker als je als communicatieprofessional impact wilt maken.

Maar die ervaring heeft ook een keerzijde: je gaat dingen als vanzelfsprekend beschouwen. “Zo doen we dat hier” wordt al snel de norm. Bestaande werkwijzen, rollen of routines worden zelden nog ter discussie gesteld. En juist daar zit het risico: je mist kansen om te vernieuwen, te verbeteren of echt strategisch te schakelen.

Teams die een beweging willen maken om meer impact te krijgen en beter in positie te komen hebben heel vaak hier mee te maken. Het lastige is dat je als communicatie vaak ook een rol hebt in die routines die je moet doorbreken om meer impact te krijgen. Zeker als je al vaak hebt geprobeerd om ergens verandering in te brengen zonder resultaat en je de moed eigenlijk al hebt opgegeven. Het begint met het besef van wat impact maken is en je rol als communicatie daarin.

  

Echt adviseren doe je meestal niet vanachter je bureau en het belang van relaties

  

Impact?

Impact betekent eigenlijk dat jouw werk als communicatie ertoe doet. Dat je een verschil maakt bij het werken aan ambities van je organisatie. En dat je als communicatieafdeling niet alleen uitvoert, maar meedenkt, koers helpt bepalen en mensen in beweging krijgt. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat over omvangrijke doelen als het intern uitrollen van een nieuwe strategie of compacte doelen zoals het opzetten van een interne nieuwsbrief. Impact is zeker geen synoniem voor zichtbaarheid of drukte. Het gaat om:

  • De juiste dingen doen (relevantie)
  • Op het juiste moment (timing)
  • Met aantoonbaar effect (resultaat)

Druk met van alles, maar weinig strategisch

Veel afdelingen en teams die ik spreek herkennen het beeld van druk zijn. De ene afdeling is meer bezig met wat er toe doet dan de andere. Als afdelingen minder focus hebben zie ik vaak de volgende dingen:

  • Communicatie is erg veel bezig met ad-hoc vragen
  • Het team staat vooral bekend als makers (in plaats van meedenkers)
  • Er is weinig tijd om vooruit te kijken of te evalueren
  • Er is weinig zicht op wat het werk oplevert.

Dat is zeker geen geen onwil, maar vaak veel meer een kwestie van onvoldoende structuur, onduidelijke positionering én een gebrek aan doordachte prioriteiten.

Vaak vergeten: relaties bouwen = positie opbouwen

Veel communicatieafdelingen proberen hun positie te verbeteren via systemen, processen en mailprocedures. Maar eerlijk? Daar zit zelden de echte crux. Beter in positie komen lukt meestal niet door te adviseren vanachter je bureau. Dat lukt door een goede relatie met interne klanten. Je rol is ondersteunend aan de organisatie, dus verbinding is cruciaal

Als communicatie ben je een ondersteunende dienst. Dat is geen mindere rol – het is een cruciale. Maar het betekent wél dat je toegevoegde waarde als communicatie pas zichtbaar wordt als je verbinding maakt met de mensen die je ondersteunt. Je moet snappen waar zij mee bezig zijn, wat hun zorgen zijn, waar ze tegenaan lopen. Dat bereik je door het gesprek aan te gaan. Door zichtbaar en benaderbaar te zijn. Door actief te luisteren en vanuit die relatie te adviseren.

In trajecten met opdrachtgevers stel ik regelmatig de vraag: ken je als communicatie je interne klanten echt? Weet je wat hen bezighoudt, wat ze willen (of juist niet) en waarom en wat hun succes bepaalt? Wat mij opvalt in de antwoorden die ik krijg is dat er vooral veel aannames zijn (patronen), over wat werkt en waarom en over wat een interne klant denkt en wil. En in die aannames (en de ervaring en rolopvatting die daaruit spreekt) zit vaak de bottleneck.

Dit is sowieso een interessante vraag om eens te bespreken met je team: weten we goed genoeg wat onze interne klanten willen?

Bouwen aan vertrouwen

Vertrouwen is de sleutel tot vroegtijdige betrokkenheid. Interne klanten die je kennen, die zich gehoord voelen, die je expertise waarderen – die schakelen je op tijd in. En dan kun je meedenken, adviseren en impact maken. Hoe bouw je aan die relaties? Dat is simpel maar kost eenvoudigweg ook tijd:

  • Ga regelmatig langs bij collega’s en afdelingen, ook zonder concrete vraag
  • Wees nieuwsgierig: vraag waar ze mee bezig zijn en wat hun uitdagingen zijn
  • Lever kwaliteit, toets of die gezien wordt én denk mee – zo bouw je aan je reputatie
  • Zorg dat communicatie geen black box is, maar een gesprekspartner

Misschien nog wel belangrijker dan een een blik op de mogelijkheden om aan relaties te werken is het volgende: de verandering komt niet van buiten. Ofwel: als je een beweging wilt maken als afdeling dan zal je zelf stappen moeten zetten. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Dat begint bij een goed beeld van hoe je nu echt werkt als team en waar de uitdagingen zitten.

Meer weten?

Zit je met een vraag en benieuwd naar de mogelijkheden? Eens sparren kan altijd! Neem gerust contact op met mij: 033 - 21 10 075 of stuur een e-mail

  

Neem contact op met De Afdeling Communicatie training en advies over ruimte voor focus voor communicatie

  


Lunchwebinar 30 juni:
Wat is je rol en je verhaal als communicatie?

Positie krijgen binnen je eigen organisatie begint toch altijd met een heel helder en goed te communiceren beeld van waar je van bent. Op 30 juni is daarover een lunchwebinar. Lees er hier meer over.


  

  

  • Vragen over dit onderwerp?

    Stuur je bericht gemakkelijk via het contactformulier.

  • Boekje aanvragen met tips voor de communicatie afdeling en ruimte voor focus als communicatie

  

  

  • Maak zelf de Afdelingsscan

    Wil je weten waar jouw afdeling staat? Maak dan de gratis Afdelingsscan en ontvang direct de resultaten.

    Wil je weten hoe jouw afdeling communicatie er voor staat? Met de Afdelingsscan weet je het snel en de ruimte voor focus als communicatie
  • Ontvang de nieuwste artikelen

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang automatisch de nieuwste artikelen per mail.

    Wil je de nieuwsbrief over ruimte voor focus als afdeling communicatie ontvangen

  

Andere artikelen lezen?